כולנו יודעות היטב שהעולם התאגידי מלא בגברים וככל שאנו עולות בפירמידה הארגונית, הבדידות שלנו כנשים שם עלולה להרגיש כאילו האוויר קצת דל ונדרש מאיתנו מאמץ רב על-מנת לנשום-במאמר הזה אני רוצה להציע שנסתכל על נוכחותנו בפסגה דווקא כמו משב של אוויר צח ורענן .
כאישה, את יוצקת לתפקיד הניהולי שלך, לא רק את הכישורים והידע שלך, אלא גם פרספקטיבה ייחודית שיכולה לשנות את הדינמיקה של מקום העבודה .
להיות מנהלת בעולם הנשלט על ידי גברים זה לא רק להתמודד עם אתגרים; אלא גם לנצל את השונות שלך כדי ליצור ארגון יותר כוללני, חדשני ויעיל. החוויות שלך, התובנות שלך וסגנון הניהול שלך יכולים להניע שינוי, להשביח את הצוות שלך ולערער את המוסכמות.
במאמר זה, אחקור חלק מהיתרונות הייחודיים שיש לך כמנהלת, אציע לך דרכים כיצד לנצל את הכוחות הללו ואת ההשפעה שאת יכולה ליצור בארגון שלך – עבור עצמך, עבור הצוות שאת מובילה וכדמות לחיקוי עבור נשים אחרות בארגון ומחוצה לו.
הנשק הסודי שלך נמצא באינטליגנציה הרגשית שלך
אחד היתרונות המשמעותיים שנשים מביאות לתפקידי ניהול הוא אינטליגנציה רגשית (EQ) מוגברת. היכולת להבין ולנהל רגשות – שלך ושל אחרים – יכולה לשפר באופן ניכר את היעילות שלך כמנהלת ומנהיגה. כפי שמסביר ד"ר דניאל גולמן בספרו העוסק באינטליגנציה רגשית – נשים אינטליגנטיות מבחינה רגשית נוטות להיות אסרטיביות , להביע את רגשותיהן במישרין ולחוש תחושה חיובית כלפי עצמן . הן מסתגלות היטב למתחים , איזונן החברתי מאפשר להן ליצור בקלות קשר עם אנשים חדשים , הן חשות בנוח עם עצמן דיי הצורך להשתעשע , להיות ספונטניות ולגלות פתיחות לחוויות שונות.
כל היכולות האלו הם כוח רב ביכולת שלך לנהל טוב יותר אנשים וגם להתנהל נכון וחכם בתוך ארגון מסועף , באופן שמשרת את הקריירה שלך לטווח קצר וארוך .
איך לנצל את האינטליגנציה הרגשית שלך:
- תרגלי שימוש יומיומי בהקשבה פעילה
כלי שהוא לא פחות מקסם – חינמי ונגיש בכל עת ודורש לא יותר ממודעות ובחירה בו . רוב האנשים בעולם המערבי אינם מצויים ברמת הקשבה שהיא פעילה, שכן היא דורשת את מלוא תשומת ליבם ואנחנו חיים בעידן שבו הדעת שלנו מוסחת ללא הרף.אבל ככל שתשכילי לבחור לרכז את כל תשומת לבך באנשים איתם את משוחחת – בפגישות רבות משתתפים ועוד יותר קריטי, בפגישות אישיות – כך תזכי לזהות מה נמצא מתחת לפני השטח – מה הם אומרים אבל לא בעזרת מילים .זהו כוח אדיר שיוכל לסייע לך לתת מענה לצרכים גם אם הם לא בוטאו באופן מפורש , להגיע להבנות עם אנשים במעגלי העבודה השונים מולך ולרתום אותם למטרות שלך . כולנו זקוקים למישהי/ו שיקשיבו לנו – תבחרי להיות זו שמקשיבה.
- נהלי קונפליקטים בחוכמה
כמנהלת בתוך ארגון שצריכה מצד אחד להוביל את הצוות שלה להצלחות התומכות באסטרטגיה הארגונית ומצד שני להתמודד עם פוליטיקה ולמצב את עצמה כאוטוריטה ניהולית – יש אינספור קונפליקטים לצלוח . הם יפגשו אותך בחזיתות רבות ומגוונות בתוך הארגון וגם כאן, יהיה חכם מצידך להשתמש בכל הארסנל הרגשי שלך כדי לצאת מהם בצורה טובה . השתמשי ב-EQ שלך כדי להבין את הסיבות האמיתיות לקונפליקטים -הקשיבי לעומק , היעזרי באינטואיציה שלך ונסי לקדם את השיח למקום שמאפשר פתרון לקונפליקט ללא התפשרות על הדברים המהותיים עבורך ועבור הצוות שלך . אלו כישורים שיש בך – את רק צריכה ללמוד לסמוך עליהם ולדעת שהם נותנים לך יתרון בג'ונגל הארגוני. - הובילי באמפתיה
אל תטעי לחשוב שכדי להיות מנהלת טובה, עליך לעטות איזו ארשת גברית וקרה כלפי עובדייך. להיפך, ככל שתהיי אמיתית ותפגיני את היכולות שלך להיות אמפתית , מכילה וקשובה- כך הצוות שלך יוכל לסמוך עליך, להתחבר אלייך כמנהיגה ולהוציא מעצמו את הטוב ביותר . אנשים זקוקים לחיבור כדי ללכת אחרי מנהל/ת – תני להם אפשרות להתחבר אלייך . זה יעצים אותך ואותם ויאפשר לך לצמוח כמנהלת וכאדם.
ניהול נשי בשיתוף פעולה: בניית צוותים חזקים ומנצחים
סגנון הניהול ההיררכי , הגברי והתחרותי הישן והטוב, יכול להרגיש לך ( ובצדק) קצת… מיושן. בתור נשים מנהלות, אנחנו יודעות שדווקא שיתוף פעולה, אמון והעצמה יכולים להביא את הצוות שלנו למימוש והצלחה.
איך את יכולה ליישם שיתופי פעולה בצורה נכונה ?
- חשיבה פלורליסטית כדרך חיים ניהולית
אל תפחדי לשמוע דעות שונות, אפילו אם הן מאתגרות את התפיסה שלך. אם בנית את הצוות שלך נכון – בחרת א.נשים שונים ומוכשרים – כל אחד ואחת מהם מביא/ה משהו ייחודי לשולחן. ככל שהשיח בתוך הצוות יהיה פתוח ומרובה דעות ותפיסות עולם – כך התוצרים שתצליחו לגבש יהיו טובים יותר . אבל אפילו חשוב יותר מכך – חברי וחברות הצוות ירגישו שהם חשובים ומוערכים והמחויבות שלהם אלייך כמנהלת ולארגון , תגדל פלאים . - השטחת ההיררכיה
נכון, זה יכול להיות מאתגר , בעיקר בארגונים גדולים, אבל נסי לצמצם את הבירוקרטיה ככל שמתאפשר לך. עודדי תקשורת ישירה בין חברי הצוות, גם אם הם לא באותו ה"דרג"- ודאגי לוודא שאת לא מהווה צוואר בקבוק בתקשורת הזו. האצילי סמכויות כך שיהיו מגוון החלטות שהצוות יוכל לקבל גם בלעדייך. אל תחששי – זה רק ידחוף אותם קדימה וגם אותך כמנהיגה שלהם . - השקעה בצמיחה והתפתחות של הצוות שלך
הקדישי זמן לפיתוח אישי ומקצועי של חברי הצוות שלך. צרי תכנית הדרכה כל שנה מחדש שבה את מנתחת מה המיומנויות שאת רוצה לפתח ולשכלל בכל חבר/ת צוות ומה יעניק להן.ם אופק לצמיחה והתפתחות . בנוסף , שתפי בידע שלך לעיתים תכופות ובנדיבות ותני דוגמא אישית על ידי למידה שלך מאחרים וממקורות חיצוניים . את לא רק תהיי הזרז להתפתחות של הצוות שלך , אלא גם תבססי את היותך מנהיגה אכפתית ותומכת.
מונוטאסקינג וגמישות: איך את יכולה לשגשג בסיטואציות מורכבות
אנחנו, הנשים, אלופות בלג'נגל בין מיליון משימות. בין אם זה פוגש אותנו כשאנחנו מכינות מצגת דחופה תוך כדי שיחת ועידה, או כאשר אנחנו יושבות לעזור לילד שלנו עם שיעורי הבית בזמן שאנחנו ממשיכות לענות על מיילים, אנחנו פשוט עושות את זה. אבל, מעבר לעובדה שמציאות בה אנחנו רוב שעות היום מנסות להשיג הרבה מעבר לסביר ועוברות מדבר לדבר היא מתישה למדי , אנחנו גם לא אחת נמצא את עצמנו לא עושות את הכי טוב שאנחנו יכולות בשום משימה , פשוט כי אנחנו לא לגמרי בתוכה- לא בתשומת הלב ולא בפניות . אז מה אנחנו יכולות לעשות אחרת ? אנחנו יכולות לנסות למצוא איזון נכון עבורנו בין מולטיטאסקינג לגמישות. אשתף אותך איך אני עושה את זה, עם כמה דוגמאות מהחיים שלי כמנהלת:
- תעדוף דינמי זה שם המשחק
אני זוכרת פעם שהגעתי שוב לקצה הדד ליין שהיה לי להגשת פרויקט גדול ( נטייה שיש לי ועדיין לא הצלחתי לפתור ) , אבל באותו ערב הייתי צריכה גם להכין ארוחת ערב לילדים וגם להסיע אותם לחוגים. מתוך ההרגל לעשות הכל יחד, תכננתי איכשהו לתמרן את הערב הזה. מניחה שהייתי מסיימת אותו תשושה ועצבנית , ולא בטוח עם פרוייקט גמור . אבל היה איזה רגע של הארה- ממש דקה כזו של מחשבה אחרת שהצליחה להסתנן לראשי ותהיתי פתאום למה אני לא מנסה למצוא פתרונות אחרים במקום להיכנס לערב מוטרף של עשייה מוגזמת. אחרי שהמחשבה הזו האירה לי נתיב , החלטתי לגייס את כישורי הניהול שלי ולקחת שליטה על הערב הזה. חידדתי לי את סדר העדיפויות וממנו גזרתי את הפתרונות – הכנתי ארוחת ערב דיי פשוטה שאותה כן בחרתי לאכול עם הילדים . במקביל ביקשתי מבן הזוג לקצר את התכניות שהיו לו באותו ערב ( כי הן היו של פנאי ) ולהסיע את הילדים לחוגים. זה איפשר לי כן להקדיש זמן לארוחה משפחתית כי זה היה לי בראש סדר העדיפויות , אבל לאחר הארוחה – להתמקד בפרויקט שלי לכמה שעות ולהגיש אותו בזמן, בלי להרגיש שאני מזניחה את המשפחה שלי. - קבלי את השינוי באהבה (ובחיוך)
במהלך 22 שנותיי בחברות גלובליות גדולות, הייתי נתונה לשינויים ארגוניים רבים – החליפו לי מנהלים ואגפים , החברות עברו לבעלות אחרת , התקבלו החלטות על הרחבה או צמצום של סמכויות המחלקה שניהלתי ועוד ועוד. שינוי , בעיקר אם הוא דרסטי או פתאומי , מעורר בנו כשלב ראשון פחד . פחד מהלא נודע . כי אנחנו לא יכולות לנבא איך השינוי ירגיש או ייראה לפרטיו , עד שהוא לא קורה. ראיתי סביבי הרבה מאוד אנשים במתח רב ואפילו כאלו שבחרו לעזוב את הארגון בגלל החשש מהעתיד החדש בו . אבל אני בחרתי אחרת . כמעט בכל פעם שהגיע שינוי כזה , קיבלתי החלטה לעמוד מולו בקבלה ואפילו בשמחה . היתה בי איזו הבנה פנימית , לא מודעת , שכל שינוי כזה יכול להביא צמיחה אישית עבורי , אם אדע להתייחס אליו נכון . אני לא בוחרת להיתמם – ברור לי שיש שינויים בחיים שלא מיטיבים איתנו . אבל, אני מאמינה בכל ליבי בפילוסופיית חיים שבה אין חוויה שנפגוש שלא נצליח למצוא בה טוב עבורנו. וזה בדיוק המסר שלי – תכירי קודם כל בפחד שהשינוי מעורר בך ואז תתחילי לחפש מה הטוב שיכול לצאת ממנו. מבטיחה לך שתמצאי ! - מדיניות עבודה גמישה אינה בגדר מותרות, היא הכרח
הרבה שנים לפני הקורונה , אני כבר אפשרתי לעובדות שלי , שהיו אמהות לקטנטנים , לעבוד מהבית ע"פ הצורך שלהן . זה היה בניגוד למדיניות הארגונית בזמנו , אבל כמנהלת לקחתי על זה אחריות אישית והתעקשתי על זה. סמכתי על העובדות שלי בעיניים עצומות וידעתי שזה יאפשר להן להיות פרודוקטיביות וגם רגועות יותר בעבודתן. וזה אכן מה שקרה. אני שומעת הרבה מנהלים וארגונים שיוצאים נגד עבודה מהבית ומרגישים שהעובדים שלהם ינצלו את זה לרעה. הדעה שלי היא חד משמעית – מנהל/ת שלא סומכים על העובדים שלהם לעבוד מהבית , צריכים לפטר את אותם עובדים. העובדים והעובדות שלנו ראויים לאמון מלא , והוא לא יכול להיות מוחרג כאשר מדובר על תנאי עבודתם . אני מציעה לך לגבש את דעתך הניהולית על גמישות של שעות עבודה בכל היבט והקשר ולהוציא אותה לפועל , כשאת נותרת נאמנה לעצמך כמנהלת ונלחמת , כשצריך, גם מול מדיניות ארגונית שאינה מטיבה בעינייך.
אינטואיציה נשית תשרת אותך כמנהלת
בעולם הניהול, שבו החלטות מתקבלות על סמך נתונים, דוחות וגרפים, יש כלי אחד שלפעמים מתעלמים ממנו, אבל הוא יכול להיות ההבדל בין הצלחה לכישלון – האינטואיציה שלך.
אותה תחושת בטן פנימית, אותה יכולת לקבל החלטות מהירות גם בלי ניתוח מעמיק של כל הנתונים, היא נכס שלא יסולא בפז. זה הקול הפנימי שמלחש לך "משהו כאן לא מסתדר" או "זה הרעיון הנכון, למרות שאני לא יכולה להסביר למה". זה השילוב המופלא של ניסיון, ידע ותובנה עמוקה, שמתגבש להחלטה או תחושה מהירה, שלפעמים אפילו מקדימה את החשיבה הרציונלית שלנו. האינטואיציה היא לא קסם, היא היכולת שלנו לזהות דפוסים, לקרוא בין השורות ולהבין אנשים וסיטואציות ברמה עמוקה יותר. אז איך את יכולה לסמוך על האינטואיציה, ומתי בכל זאת כדאי לך להישען על הנתונים?
- סמכי על התחושות שלך, אבל בדקי את עצמך: כולנו מכירות את זה – תחושת הבטן הזאת שאומרת לנו שמשהו לא מסתדר, או דווקא שמשהו מרגיש נכון בצורה בלתי מוסברת. אל תתעלמי ממנה! האינטואיציה שלך היא תוצאה של שנים של ניסיון וידע מצטבר, גם אם את לא תמיד מודעת לזה.
לפני כמה שנים ניהלתי מכרז גדול , שבסופו היה עלינו לבחור בספק ראשי לפרויקט ענק . תהליך הבחירה היה יסודי ומקיף, כלל אינספור בדיקות של איתנות פיננסית , של ניסיון קודם , של מפרטים טכניים וכו. הכנתי מטריצת בחירה מסועפת , כל קריטריון קיבל משקל רלוונטי וישבנו לדון בבחירה. היו שניספקים שהובילו בציון המשוקלל שלהם על האחרים והיו מאוד קרובים זה לזה .
האינטואיציה שלי סימנה לי בבירור שאסור לנו לבחור בספק הגדול יותר מבין השניים . אך כל שאר המשתתפים בדיון חשבו אחרת – על הנייר הוא היה בחירה מוצקה ואמינה יותר. לא בפער עצום, אבל עדיין פער. הבטן שלי הייתה נחרצת- זו בחירה לא נכונה. ואני כבר למדתי , אחרי הרבה בדיקות בעבר, לסמוך על תחושת הבטן שלי . היה לא קל לשכנע את האחרים ללא טיעון חזק , אבל אחרי כשעה וחצי, הצלחתי . חתמנו על חוזה לשלוש שנים עם הספק הקטן יותר והפרויקט בוצע בהצלחה . 3 חודשים אחרי תחילת הפרויקט , הספק הגדול יותר נכנס לקשיים כלכליים ועמד בפני פשיטת רגל. קיבלתי אישוש נוסף לכך שאני יכולה לסמוך על האינטואיציה שלי .
ולכן אני ממליצה לך – בפעם הבאה שיש לך תחושת בטן לגבי משהו, תני לה מקום, אבל תבדקי את עצמך. האם יש נתונים שתומכים בתחושה שלך? האם יש סיבות הגיוניות לחששות שלך? ככל שתלמדי להכיר את האינטואיציה שלך, כך תדעי מתי לתת לה להוביל אותך. ותמיד בדקי בדיעבד אם האינטואיציה צדקה. ככל שתבדקי אותה יותר, כך האמון שלך בה יוכל לגדול.
- אינטואיציה בשילוב נתונים – צוות מנצח
האינטואיציה שלך יכולה להיות מצפן שמכוון אותך לכיוון הנכון, אבל הנתונים הם אלה שיעזרו לך להגיע ליעד. כמנהלת, השאיפה שלך צריכה להיות להשתמש בכל ארסנל הכלים והמיומנויות שלך , בתמהילים משתנים ע"פ הסיטואציה שאת נמצאת בה . בדרך זו את יכולה להגדיל את הסיכוי לקבל החלטות מדויקות וטובות וגם להיות במצב בו את ממנפת את כל כולך להצלחה.
בראשית דרכי הניהולית , תמכתי גם במחלקות שיווק בארגון בו עבדתי . לקחתי חלק בהחלטה על אסטרטגיית שיווק חדשה. הועלו כמה רעיונות טובים על הנייר ומנהלי השיווק השונים צידדו כל אחד ואחת ברעיון כזה או אחר.
לא היה לי ניסיון קודם בשיווק , אבל כן היתה לי כבר אז אינטואיציה דיי מפותחת – אחד מהרעיונות פשוט הרגיש לי נכון יותר, למרות שלא היו לי נתונים מוצקים לתמוך בו. החלטתי ללכת עם האינטואיציה שלי והמלצתי לבחור בו . בזמנו אכן הוא נבחר ( אני לא יכולה לקחת את הקרדיט על כך , זה קרה בעיקר כי מנהל המחלקה גם אהב אותו ) . לצורך הבדיקה שלי ,במקביל, בניתי מערכת מדדים קטנה כדי לעקוב אחר התוצאות. לשמחתי, האינטואיציה שלי הוכיחה את עצמה, והקמפיין היה הצלחה מסחררת.
אני חושבת שככל שתשתמשי באינטואיציה שלך , היא תהיה עבורך כלי לא רק שיזהיר אותך מהחלטות שגויות , אלא גם כלי שיאפשר לך לזהות הזדמנויות . אל תשכחי לאסוף את הנתונים הרלוונטיים כדי לבסס את ההחלטות שלך לעתיד.
סיכום: השונות שלך היא מפתח להצלחה
בעולם הניהול, שעדיין רווי במוסכמות גבריות, את לא סתם עוד מנהלת – את מביאה משהו חדש ומרענן לשולחן. האינטליגנציה הרגשית שלך, היכולת שלך ליצור קשרים, ללהטט בין משימות, לסמוך על תחושת הבטן ולתקשר בגובה העיניים – כל אלה הם לא סתם תכונות "נשיות", הן מיומנויות חשובות שיכולות להפוך אותך למנהיגה יוצאת דופן.
אל תנסי להשתלב בתבנית הישנה. תני לעצמך להיות את, עם כל החוזקות והייחודיות שלך. תני לרגישות, לאמפתיה וליכולת שלך לראות את התמונה הגדולה להאיר את הדרך. תשתמשי בכוחות שלך כדי לבנות צוותים חזקים , מצליחים ומגובשים וליצור סביבת עבודה שכיף לבוא אליה בבוקר.
זכרי, את לא סתם "שונה", את מביאה ערך מוסף אדיר – בתוך עולם ארגוני פטריאכלי , פרספקטיבת ההסתכלות שלך על העולם , דרך קבלת ההחלטות שלך והיכולת שלך להביא מנעד רחב יותר של רגשות ומיומנויות לסל הניהולי שלך – אלו כולם יתרונות עצומים לארגון בו את עובדת. . עולם הניהול זקוק ליותר נשים כמוך, נשים שמעזות להיות עצמן – להגיד את דעתן גם כשהיא לא פופולרית , לחשוב על החלטות קשות באופן יצירתי ורחב , לשים את טובת העובדים והעובדות בראש מעייניהן ולהתעקש על זה גם מול התנגדויות , שנאמנות לערכים שלהן ושיודעות להביא את הייחודיות שלהן לידי ביטוי.
מהנסיון שלי, אני יודעת שזה לא פשוט לדייק את הזהות הניהולית ותמיד ללכת אחרי ה״אני מאמינה״ שלך. אם את רוצה לדייק את הניהול שלך ולבנות את הדרך לקידום ובניית הקריירה שלך – בואי נדבר.
אשמח להבין יותר מה הן נקודות החוזקה שלך ולהשתמש בהם כדי לסלול את הדרך שלך לקריירה משגשגת.
לחצי פה ובואי נדבר